top of page

Az Orbán rezsim hatalmi érdekeit szolgálják ki az állami szervek

Korányi Dávid, az Action for Democracy elnökének a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állítólagos vizsgálatára és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) részjelentésére vonatkozó reakciója - 2024. február 20. 


Az Action for Democracy (A4D) működéséről napi rendszerességgel tájékozódhatnak azok, akik a kormánymédia tartalmait fogyasztják. Ezek közös vonása a tendenciózus ferdítés, a sugalmazás és a demagógia. 


A mai nap során a Magyar Nemzet oldalán, névtelen szerző tollából született anyag is ezt a hagyományt követi, ennek a cikknek pedig különös színezetet ad, hogy az Állami Számvevőszék ezzel egyidőben publikálta az ellenzéki pártok kampányfinanszírozásáról szóló jelentését.


A Magyar Nemzet “munkatársa” által jegyzett propaganda tartalom több állítását a korábbi közleményeink alkalmával cáfoltuk, így csupán pár állítását tartom válaszra érdemesnek:


  • A cikkben hivatkozott - a velem és a tanácsadó testületünk tagjaival folytatott -  beszélgetéseket szerkesztett és manipulált formában tették közzé. A hónapokkal ezelőtt lebonyolított egyeztetéseknek a putyini mintájú Szuverenitásvédelmi Hivatal indulásával egy időben történt publikálása is azt mutatja: a kormányzati propagandisták ismét velünk akarják elterelni a figyelmet az ország valós problémáiról. 

  • Időgépünk sincs, így a 99 Mozgalmat sem támogathattuk 2021-ben, mivel szervezetünk 2022 januárjában alakult.

  • Az Action for Democracy tanácsadói testületének tagjai nem vesznek részt a szervezetünk napi működésében.


A felvételek készítésének körülményei, azok rögzítése és manipulálása miatt büntetőjogi eljárások indítását tervezzük mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon.


Az ellenzéki pártokat sújtó ÁSZ büntetés margójára


Munkánkat az elmúlt két évben több ezer olyan egyéni adományozó támogatta, akiknek fontos a demokratikus intézmények védelme Magyarországon és szerte a világban. Adományozóink kilétét a jogszabályokkal teljes összhangban nem kommunikáljuk, pontosan azért, hogy megvédjük őket az ilyen aljas, megfélemlítő támadásoktól. Pártokat, pártpolitikai kampányokat soha nem támogattunk, sem Magyarországon, sem Lengyelországban, sem másutt. Kizárólag olyan civil kezdeményezéseket támogattunk és támogatunk, amelyek erősítik a demokratikus értékek, ügyek, és intézmények mellett kiálló szervezeteket, amelyeket az autoriter vezetők el akarnak lehetetleníteni.


Mindez a mai ÁSZ részjelentés vonatkozásában is fontos. Ahogy azt a független sajtó jelentéseiből is tudjuk, az ÁSZ elnöke, az ellenzéki pártokat sújtó 520 milliós büntetése kapcsán úgy fogalmazott, hogy: “(a kampányidőszakban folytatott tevékenységgel) …egészen addig nincs semmi baj, amíg egy civil szervezet, influenszer, elemzőintézet, sajtótermék vagy magánszemély ezt saját elhatározásából, saját kútfőből, a saját értékrendjének megfelelően teszi. Ez a sajtó-, szólás- és véleményszabadság lényege, így nem szabad bélyegként egyes szervezetek homlokára sütni, hogy kampányoltak. Ez nem tiltott dolog”. 


Windisch László okfejtésének ezen részével maximálisan egyetértek. Ennek megfelelően járunk el mi is és így is értelmezzük azt a funkciót, amit az Action for Democracy betölt. A pártpropaganda hazugságaival szemben az Action for Democracy tevékenysége mindenkor a törvényes keretek között zajlik, összhangban az vonatkozó amerikai és magyar jogszabályokkal


Zavarbaejtőnek tartom, hogy bár állítólag a kormányközeli CÖF és a Megafon kampánytevékenységét is vizsgálta az ÁSZ, az ő esetükben nem találtak semmi problémát. Ez önmagában jelzi, mennyire független az Állami Számvevőszék és annak vezetője.


Mind a NAV vizsgálat, mind pedig az ÁSZ részjelentés bejelentésének időzítése aligha véletlen: a hatalom minden eszközzel igyekszik elterelni a figyelmet a köztársasági elnök lemondásához vezető botrányról és az azt követő, kormánykritikus megmozdulásokról, és tovább szűkíteni a demokratikus teret a nyári európai parlamenti és önkormányzati választások előtt.

259 views
bottom of page