top of page

“A hazugság és megfélemlítés újabb mélypontja" A propaganda-gépezet ellen az igazságszolgáltatáshoz fordulunk, működésünk megfelel minden jogszabálynak.

Korányi Dávid, az Action for Democracy elnökének reakciója a Lánczi Tamás interjújára - 2024. február 13. 


Az Action for Democracy (A4D) nevében határozottan visszautasítom, Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének a KESMA lapjaiban közölt állításait, melyek hazugságokon, csúsztatásokon, és sugalmazásokon, alapulnak. Egyúttal személyiségi jogi pert indítok Lánczi Tamás ellen, és büntetőjogi eljárások indítását is vizsgáljuk a magyar kormánypropaganda sajtóban megjelent manipulált felvételek kapcsán.


Az európai parlamenti és önkormányzati választások közeledtével ismét rendszeressé váltak a személyemet és szervezetünket ért támadások. Ezek közül is kiemelkedik a 2023 augusztusában folytatott informális beszélgetéseinket titkosszolgálati módszerekkel rögzítő, azokat utólag manipulatívan szerkesztve publikáló tartalmak sora. A hónapokkal ezelőtt lebonyolított beszélgetéseknek a putyini mintájú Szuverenitásvédelmi Hivatal indulásával egy időben történt publikálása is azt mutatja: a kormányzati propagandisták ismét velünk akarják  elterelni a figyelmet az ország valós problémáiról. Az eljárás bejelentésének időzítése aligha véletlen: a hatalom minden eszközzel igyekszik elterelni a figyelmet a köztársasági elnök és lemondásához vezető botrányról.


A manipulált felvételeken elhangzottak sem támasztják alá Lánczi és más kormánypropagandisták alaptalan vádjait és az olyan légből kapott spekulációit, minthogy az A4D akár készpénzzel is támogathatott politikai pártokat. Emiatt, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének csúsztatásai és hamis állításai miatt személyiségi jogi pert indítok. Egyúttal a felvételek készítésének körülményei, azok rögzítése és manipulálása miatt büntetőjogi eljárások indítását tervezzük mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon.


A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nevezett „kirakatintézmény” kizárólagos célja az Orbán kormány kommunikációs érdekeinek kiszolgálása, a maradék független sajtó elhallgattatása, és a civil társadalom megfélemlítése.A Hivatal így csupán a rogáni propaganda újabb eszköze, a közpénz elherdálásának újabb módja. A Szuverenitásvédelmi Hivatal valós funkciója a nemzetközi színtéren is nyilvánvaló: Az Európai Bizottság múlt héten kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, mivel a Szuverenitásvédelmi Hivatal egy sor uniós jogszabályt sért.


Az Action for Democracy tevékenysége mindenkor a törvényes keretek között zajlik, összhangban az vonatkozó amerikai és magyar jogszabályokkal. Munkánkat az elmúlt két évben több ezer olyan egyéni adományozó támogatta, akiknek fontos a demokratikus intézmények védelme Magyarországon és szerte a világban. Adományozóink kilétét a jogszabályokkal teljes összhangban nem kommunikáljuk, pontosan azért, hogy megvédjük őket az ilyen aljas, megfélemlítő támadásoktól. Pártokat, pártpolitikai kampányokat soha nem támogattunk, sem Magyarországon, sem Lengyelországban, sem másutt. Kizárólag olyan civil kezdeményezéseket támogattunk és támogatunk, amelyek erősítik a demokratikus értékek, ügyek, és intézmények mellett kiálló szervezetek, amelyeket az autoriter vezetők el akarnak lehetetleníteni. Ez jogunk és erkölcsi kötelességünk egyaránt.


92 views
bottom of page